Să zicem că aveai un apartament semidecomandat de 2 camere și l-ai modificat pentru a-l transforma într-un apartament decomandat. Ai dărâmat un perete, ai desființat o ușă și ai ridicat un nou perete despărțitor în sufragerie. Ai câștigat astfel un hol și o cameră în sufragerie.
Nu ai avut timp să te ocupi de documentații, să obții autorizație de construire, să ajungi în legalitate cu apartamentul tău.
Acum, legile s-au schimbat și poate vrei să vinzi apartamentul acesta sau pur și simplu vrei să te ferești de amenzile usturătoare care stau la baza legislației. Ce faci?
Mulți așa-ziși experți vor avea ceva de spus în legătură ce această speță. Este și cazul clientului nostru, un caz real, care a primit informații complet greșite și care era cât pe ce să primească amendă.
Iată situația exactă și un răspuns eronat primit de clientul nostru pe o platformă online:
Într-adevăr, dispozițiile legale spun că nu este necesară autorizația de construire în cazul în care modificarea făcută de client NU afectează structura de rezistență a clădirii.
Dar, în situația de față, proprietarul nostru a desființat pereți și uși și a construit noi pereți în apartament, transformând un apartament semidecomandat într-unul decomandat. El a modificat, deci, releveul sau schița / configurarea apartamentului. Cine spune că modificările NU au afectat structura de rezistență a clădirii?
Dacă proprietarul nostru s-ar decide să vândă acest apartament, banca nu ar accepta un credit pentru el, exact pe motivul că ceea ce apare în acte nu se pupă cu ceea ce există în realitate.
Clientul trebuie să urmeze procedurile pentru intrarea în legalitate prin obținerea Certificatului de Edificare sau Atestare construcție.
Pentru asta, are nevoie, în primul rând, de o expertiză tehnică MLPAT care să verifice dacă modificările făcute au afectat sau nu structura de rezistență a clădirilor.
Această expertiză tehnică este realizată doar de un expert autorizat MLPAT, profesionist în construcții, care verifică atent situația clădirii și documentația și întocmește un raport de expertiză tehnică în care sunt notate starea clădirii și a structurii de rezistență a acesteia, probleme identificate și soluții sau recomandări de remediere a acestor probleme.
Pe lângă expertiză tehnică, bineînțeles, este nevoie și de autorizația de construire și memoriu tehnic de arhitectură realizat de un arhitect urbanist RUR.
În final, dat fiind faptul că apartamentul tău nu mai este așa cum era el în schița cadastrală sau releveu, va fi nevoie să refaci documentația cadastrală și să intabulezi imobilului la OCPI.
Încă o dată, pe scurt:
PS: dacă vrei să vinzi apartamentul, ai nevoie automat și de certificatul energetic fără de care orice tranzacție imobiliară este nulă.
Probabil că atunci când te uiți la toată lista de documente și proceduri necesare pentru intrarea în legalitate, îți cam vine să renunți la orice demers. Păi, cum? Am nevoie și de cadastrist și de expert tehnic și de arhitect și de certificat energetic?
Da. Dar le poți avea pe toate, într-un singur loc.
Pe Romaniabook.ro găsești o întreagă rețea națională de experți în expertize tehnice MLPAT, cadastru și intabulare, arhitectură și certificare energetică, gata să te ajute să intri în legalitate fără să pierzi timp și bani alergând după experți în toate direcțiile.
Contactează-ne chiar acum și profită de cele mai competitive prețuri de pe piață, pe care le oferim de peste 20 de ani, oamenilor ca tine, în nevoie de servicii cu adevărat profesionale!
Nici un comentariu