Autorizație construire balcon la etaj – Acte necesare și pași de urmat
Expertize autorizateautorizație de construirebalcon

Autorizație construire balcon la etaj – Acte necesare și pași de urmat

Când stai la bloc, un balcon chiar face diferența în nivelul de confort și nu numai. Să te poți relaxa în serile de vară pe balcon, eventual privind un apus de soare liniștitor, nu e de ici de colo.

Iar cine nu are balcon, să-și facă, nu-i așa?

Cât este, însă, de simplu să îți construiești un balcon atunci când stai la etaj la bloc? Ai nevoie de autorizație de construire pentru balcon? Dar de acordul vecinilor? Ce acte sunt necesare și care sunt pașii pentru obținere autorizație construire balcon?

Îți răspundem la toate aceste întrebări în cele ce urmează!

 

Ai nevoie de autorizație de construire pentru balcon la etaj?

Aceasta este poate prima întrebare pe care și-o pune orice proprietar care locuiește la apartament la bloc și vrea să își construiască un balcon la etaj.

Răspunsul este DA. Dacă vrei să construiești un balcon la etaj este nevoie de autorizație de construire. Iar pentru a obține această autorizație de construire trebuie să urmezi câțiva pași, care, din păcate, implică și birocrație și bătaie de cap.

Pentru obținerea autorizației de construire balcon la etaj vei proceda la fel ca în cazul în care vrei să construiești o casă sau să modifici un imobil. Mai exact:

Pasul 1: mergi la Primărie și soliciți Certificatul de Urbanism pentru eliberarea autorizației de construire balcon la etaj

 Certificatul de urbanism este un document eliberat de primăria localității pe raza căreia ai apartamentul, care conține toate actele, documentațiile, avizele și acordurile de care ai nevoie și pe care trebuie să le pui la dosar pentru a obține autorizație de construire balcon la etaj.

Prin Certificatul de Urbanism ți se vor solicita următoarele acte și documentații pentru obținere autorizație construire balcon (cu mici diferențe în funcție de cazul particular):

  • Actul de proprietate (contract de vânzare-cumpărare, succesiune, CF, etc.)
  • Releveu apartament (schița apartamentului)
  • Documentație cadastrală la zi
  • Extras de Carte Funciară pentru informare la zi (nu mai vechi de 30 de zile)
  • Acord legalizat la notariat din partea coproprietarului sau cerere de emitere autorizație de construire pe numele ambilor coproprietari (dacă este cazul și apartamentul are mai mulți proprietari).
  • Acordul băncii (dacă ai achiziționat apartamentul prin credit bancar)
  • Acordul asociației de proprietari din blocul în care locuiești
  • Acordul vecinilor alăturați
  • Proiect de arhitectură / proiect tehnic al balconului
  • Expertiză tehnică MLPAT
  • Alte avize: enel, telecomunicații, gaze, salubritate (după caz)
  • Punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului.
  • Dovada achitării taxei pentru emiterea autorizației de construire.

 

Pasul 2 – Aduni documente și avizele pentru autorizație construire balcon etaj

După ce ai primit Certificatul de Urbanism și știi de ce documente ai nevoie, te poți apuca de treabă. Mai exact:

  • Cadastru și intabulare la zi: Dacă nu ai cadastru și intabulare la zi, iei legătura cu un inginer autorizat în cadastru care să facă măsurătorile, să verifice documentația și să intabuleze imobilul. Dacă ai documentație cadastrală, poți solicita doar extrasul de carte funciară pentru informare de la OCPI sau online.
  • Proiect de arhitectură / proiect tehniciei legătura cu un arhitect/urbanist sau o firmă de arhitectură pentru realizarea proiectului tehnic de arhitectură necesar pentru obținerea autorizației de construire.
  • Expertiză tehnică MLPATiei legătura cu un expert tehnic autorizat MLPAT care să realizeze verificare construcției și să emită raportul de expertiză tehnică MLPAT, obligatoriu pentru obținerea autorizației de construire balcon la etajul unui bloc.

Expertiza tehnică MLPAT este obligatorie atunci când se aduc modificări substanțiale unei construcții (cum ar fi construirea unui balcon sau extindere, recompartimentare, etc.) și constă într-o verificare de specialitate a construcției (în acest caz apartamentul și blocul), în urma căreia expertul evaluează stabilitatea imobilului, stabilitatea și starea structurii de rezistență a imobilului și condițiile din teren.

Scopul acestei expertize este să se identifice dacă modificările ce vor fi aduse blocului prin construcția noului balcon vor afecta sau nu structura de rezistență și siguranța clădirii, dacă terenul este suficient de puternic pentru a susține construcția unui balcon și dacă sunt respectate reglementările legale în construcții prin proiectul propus.

După realizarea evaluării, expertul tehnic MLPAT va redacta un raport de expertiză MLPAT care va conține date despre situația construcției și a structurii de rezistență, eventuale probleme sau deficiențe care necesită atenție, impactul pe care balconul ce va fi construit îl va avea asupra blocului, precum cu recomandări de rezolvare a eventualelor probleme identificate în urma analizei.

Pentru realizarea expertizei tehnice în vederea obținerii autorizației de construire balcon la etaj, expertul tehnic îți va solicita anumite date și documentații, precum: an construcție, acte proprietate, documentații cadastrale, poze cu clădirea și alte aspecte specifice, în funcție de caz.

 

Pasul 3 – Depui dosarul pentru obținere autorizație construire balcon etaj la Primărie

După ce ai realizat proiectul tehnic de arhitectură, ai raportul tehnic de expertiză MLPAT și ai obținut toate acordurile și avizele necesare, solicitate în certificatul de urbanism, vei merge cu toate acestea și le vei depune la primărie pentru obținere autorizație construire balcon la etaj.

Termenul de eliberare al autorizației de construire diferă de la primărie la primărie și în funcție de corectitudinea dosarului sau alte cerințe specifice, deci îți recomandăm să te înarmezi cu răbdare.

 

Romaniabook.ro face toate astea pentru tine!

Bineînțeles că tot acest proces de obținere autorizație de construire pentru balcon la etaj de bloc implică timp, energie și bani (pentru expertiză tehnică plătești un cost în funcție de specificul proiectului, pentru proiectul tehnic de arhitectură plătești al preț, pentru cadastru și intabulare – în caz că nu le ai deja, plătești alt preț).

Costurile clare nu se pot estima, dat fiind că depinde de la proiect la proiect, dar ele există (te putem ajuta cu estimare de preț doar dacă ne contactezi cu detalii despre proiectul tău).

Pentru că treaba noastră este să îți facem viața mai ușoară, rețeaua națională de experți Romaniabook.ro îți stă la dispoziție peste tot în țară și te poate ajuta cu toți pașii pentru obținerea autorizației de construire balcon la etaj.

Da, ai înțeles bine! 🙂

Ne putem ocupa de proiectul tău încă de la solicitarea Certificatului de Urbanism de la Primărie (o facem noi pentru tine) și până la strângerea documentației (facem cadastru și intabulare dacă este nevoie), proiectul de arhitectură (avem arhitecți autorizați în echipă) și expertiza tehnică MLPAT (avem experți autorizați în echipă).

Astfel, nu trebuie să îți mai pierzi timpul căutând experți în toate direcțiile și discutând cu firme mai multe pentru a-ți duce la bun sfârșit proiectul de construcție balcon la etaj.

Te ajutăm noi cu totul, de la A la Z.

Tot ce trebuie să faci este să ne suni la 0726.62.61.70 sau să faci o cerere de ofertă aici: https://www.romaniabook.ro/contact/.

 

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles