Expertiză tehnică MLPAT pentru demolare casă veche – Tot ce trebuie să știi
Expertize autorizate

Expertiză tehnică MLPAT pentru demolare casă veche – Tot ce trebuie să știi

Dacă ai o casă veche, pe care vrei să o demolezi, fie că vrei să construiești pe terenul respectiv o casă nouă sau vrei să te folosești de el în alt mod, te vei lovi, cel mai probabil, de birocrația cu care suntem atât de obișnuiți când vine vorba de construcții vechi sau noi în țara noastră.

Mai exact, când vrei să demolezi o casă veche sau o construcție, e nevoie să obții autorizație de demolare, adică să faci aceeași pași pe care i-ai face dacă ai vrea autorizație de construire pentru o casă nouă. Asta înseamnă că trebui să aduni o serie de acte, avize și documentații, iar una dintre cele mai importante astfel de documente este chiar expertiza tehnică MLPAT pentru demolare clădire.

În continuare îți explicăm în ce constă această expertiză MLPAT demolare și de ce este ea atât de importantă!

 

De ce se cere expertiza MLPAT pentru demolare?

 

Conform reglementărilor legale, o construcție, oricât de veche ar fi ea, poate fi demolată DOAR în anumite condiții. Mai exact, se recurge la demolare clădire doar dacă se contestă faptul că acea construcție și, implicit, structura ei de rezistență este atât de degradată, încât niciun proces de renovare sau reabilitare nu va putea să-i redea stabilitatea și siguranța de care are nevoie ca să poată „funcționa” în continuare.

Prin expertiza tehnică MLPAT pentru demolare se face exact această constatare.

Mai exact, expertiza tehnică constă într-o verificare complexă a structurii de rezistență a clădirii sau casei ce se dorește a fi demolată, pentru a stabili gradul de degradare și pentru a argumenta în favoarea demolării.

În cadrul expertizei, un inginer autorizat și avizat va verifica toate aspectele ce țin de rezistență, stabilitate și calitatea construcției casei și va emite un raport ce va conține: date despre construcție (an construcție, locație, proprietari, etc.), poze cu construcția (cu accent pe aspectele deteriorate care susțin nevoia de demolare), eventualele probleme care ar putea sta în calea demolării și recomandări pentru evitarea sau îmbunătățirea lor.

Un alt aspect pe care îl verifică expertul tehnic este dacă demolarea respectivei clădiri ar putea sau nu să aibă impact negativ sau să afecteze o altă clădire vecină. Și în acest caz se impun măsuri pentru evitarea acestor impedimente.

 

 

Când se cere expertiza MLPAT pentru demolare casă veche?

 

Pentru că este un document atât de important pentru obținerea autorizației de demolare, expertiza tehnică MLPAT pentru demolare se solicită prin Certificatul de Urbanism, ori de câte ori vrei să demolezi o construcție, indiferent de tipul și folosința ei.

Cum spuneam mai sus, când vrei să demolezi o construcție va fi nevoie să urmezi aceiași pași pe care îi faci și când construiești (adică să obții autorizație de demolare, așa cum ai obține autorizație de construire).

Un lucru important de știut și care te poate ajuta să scurtezi timpul și efortul pe care le vei dedica în tot acest proces, este că, dacă vrei să demolezi o casă veche și să începi imediat construcția unei case noi pe locul acela, poți să „combini”, adică să depui o singură dată documentația pentru ambele autorizații!

Pe scurt, pașii pentru demolare casă veche sunt următorii:

  1. Solicitare Certificat de Urbanism pentru obținerea autorizației de demolare
  2. Realizare Expertiză MLPAT pentru demolare
  3. Realizare Proiect tehnic de demolare, făcut de un proiectant sau arhitect autorizat.
  4. Realizare Memoriu tehnic de arhitectură pentru demolare, făcut tot de un arhitect autorizat sau proiectant.
  5. Depunerea la Primărie în vederea obținerii autorizației de demolare a tuturor acestor documentații, alături de certificatul de urbanism, actul de proprietate, certificat fiscal al clădirii ce urmează a fi demolată, acordul legalizat al proprietarilor (dacă sunt mai mulți), documentația cadastrală și toate celelalte avize și acte ce îți vor fi solicitate în Certificatul de Urbanism.
  6. Demolarea casei cu respectarea prevederilor legale și a proiectului de demolare, după obținere autorizație de demolare.

 

Acte obținere Certificat Urbanism pentru Autorizație Demolare 

 

În general, pentru obținere Certificat Urbanism pentru autorizația de demolare, vei avea nevoie de:

– > Cerere-tip pentru emiterea certificatului de urbanism

– > Copie după documentul care dovedește plata taxei pentru eliberarea certificatului

– > Copie legalizată după dovada titlului de proprietate

– > Documentația cadastrală la zi (planuri cadastrale avizate de OCPI)

 

Listă completă acte autorizație demolare

 

Actele pe care le vei depune pentru obținerea autorizației de demolare (la pasul 5 de mai sus) includ:

  • Copie legalizată după actul de proprietate al casei
  • Declarație pe proprie răspundere că respectiva casă ce urmează a fi demolată nu este subiectul niciunui litigiu
  • Certificatul de atestare fiscală cu privire la valoarea de impozitare a imobilului
  • Expertiza tehnică MLPAT pentru demolare clădire
  • Avizele, acordurile și actul administrativ al autorității pentru protecția mediului competent
  • Cerere tip pentru emitere autorizație demolare
  • Documentul care atestă plata taxei pentru emiterea autorizației de demolare (plată care se face la Taxe și Impozite)
  • Copie xerox după certificatul de urbanism
  • Proiectul tehnic pentru autorizare lucrări demolare – DTAD (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Demolare), care include, pe lângă expertiza MLPAT și:
    • Releveu construcție (schița construcției, inclusă în documentația cadastrală)
    • Memoriu tehnic de arhitectură cu soluții de demolare (plan de demolare)
    • Memoriu tehnic de protecția a muncii
    • Dacă vrei să construiești mai apoi o nouă casă în locul celei vechi, documentația va include și proiectul tehnic pentru noua construcție

 

Romaniabook.ro te ajută cu expertiză tehnică MLPAT pentru demolare și nu numai!

 

În echipa Romaniabook.ro avem experți autorizați și avizați în expertiză tehnică MLPAT pentru demolare, arhitecți autorizați pentru proiecte tehnice demolare și memorii tehnice de arhitectură și ingineri autorizați în cadastru și intabulare.

Practic, în loc să alergi de colo-colo pentru documente, oferte și experți, la noi le găsești pe toate într-un singur loc.

Mai mult decât atât, te putem reprezenta la Primărie, atât pentru obținerea Certificatului de Urbanism, cât și pentru eliberarea autorizației de demolare.

Asta înseamnă că treaba ta este doar să ne pui la dispoziție actele de care avem nevoie și să aștepți cu răbdare momentul în care proiectul tău este gata de demarare.

Pentru detalii și prețuri, contactează-ne cu încredere!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles