Într-o lume în care facturile la energie electrică și la gaz au crescut mai mult decât mulți români își pot permite, instalarea de panouri fotovoltaice a devenit tot mai populară. Dacă mai adăugăm și posibilitatea de a obține fonduri de la stat pentru instalarea lor, acestea devin o opțiune și mai atractivă. Ceea ce puțini oameni iau în calcul însă atunci când se gândesc la instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii pe care o au în proprietate este riscul ca acel acoperiș să nu fie sigur pentru panouri.
La ce ne referim mai exact și cum poți să îți instalezi panouri fotovoltaice pe orice tip de clădire fără să riști să îți cadă acoperișul în cap? Găsești răspunsul la întrebarea aceasta și multe detalii extrem de importante pentru siguranța ta, citind în continuare!
Peste tot se vorbește de beneficiile panourilor fotovoltaice și asta pentru că, într-adevăr, aceste sisteme de energie regenerabilă vin cu avantaje considerabile atât pentru bugetul personal, cât și pentru mediul înconjurător.
Riscurile la care te supui atunci când instalezi panouri fotovoltaice apar doar în cazul în care nu te-ai asigurat că proprietatea pe acoperișul căreia vrei să pui panouri este potrivită structural și calitativ ca să suporte acele panouri.
Mai exact, să spunem că deții un restaurant sau un spațiu comercial și te-ai decis să instalezi panouri fotovoltaice pe acoperiș. Nu ai verificat însă starea acoperișului și calitatea lui. Nu ar fi deloc plăcut ca după câteva luni să te trezești că îți cade acoperișul în cap peste angajați și clienți, că provoci cine știe ce daune, că pui în pericol vieți omenești sau te trezești cu procese în instanță, nu-i așa?
Riscul ca acoperișul clădirii pe care vrei să instalezi panouri fotovoltaice să nu fie suficient de rezistent pentru a putea susține greutatea instalației este unul cât se poate de real care nu ar trebui ignorat.
Bineînțeles, alături de riscul acesta care este printre cele mai evidente, mai putem înșirui și altele, cum ar fi o instalare incorectă a panourilor care duce la nerespectarea reglementărilor legale și la amenzi usturătoare, probleme de conectare la rețea sau o eficiență redusă a sistemului instalat și așa mai departe.
Cum faci să eviți aceste riscuri și să te asiguri că panourile fotovoltaice instalate își vor face treaba în timp ce tu, angajații, clienții și familia ta sunteți în deplină siguranță? Expertiza tehnică pentru instalarea de panouri fotovoltaice este răspunsul cel mai simplu, mai ieftin, obligatoriu prin lege și la îndemâna oricui astăzi. Vezi cu te poate ajuta, în continuare!
Despre expertiza tehnică MLPAT s-au spus multe, mai ales de când a devenit obligatorie prin lege pentru intrarea în legalitate a construcțiilor și în multe alte situații, cum ar fi și instalarea panourilor fotovoltaice.
De la „e o simplă formalitate” la „e o altă birocrație inventată de stat (și uneori chiar de noi, furnizorii de servicii) ca să pună oamenii pe drumuri și să le ia banii”, expertiza tehnică încă nu este pe deplin înțeleasă de majoritatea proprietarilor.
Dintre toate beneficiile pe care le aduce acest document, este important de reținut următorul: un raport de expertiză tehnică MLPAT nu este doar o formalitate administrativă. El este o investiție în siguranță și performanță. Cu atât mai mult în cazul spațiilor comerciale, precum restaurantele, unde siguranța oamenilor și evitarea potențialelor daune sunt prioritare. În cazul instalării de panouri fotovoltaice, acest raport asigură analiza atentă a structurii de rezistență a acoperișului pentru a garanta că acesta poate susține greutatea adițională a panourilor fotovoltaice.
Cu alte cuvinte, în cadrul expertizei tehnice pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul unei proprietăți, un expert autorizat și acreditat va analiza cu atenție și pricepere structura și elementele constructive ale acoperișului, printr-un amplu proces de inspecție tehnică, verificând dacă panourile pot fi instalate în siguranță sau identificând eventuale probleme ce trebuie rezolvate și oferind recomandări de intervenție pentru rezolvarea acestora.
Pentru realizarea raportului de expertiză tehnică pentru instalare panouri fotovoltaice, expertul tehnic autorizat va face o analiză detaliată, ce include, printre altele:
Înainte de merge mai departe, să explicăm ce înseamnă pahometrie în contextul expertizei tehnice pentru instalare panouri fotovoltaice!
În contextul instalării panourilor fotovoltaice pe acoperiș, pahometria se referă la o tehnică de măsurare și analiză a grosimii sau densității materialelor utilizate în structura acoperișului. Acest proces are ca scop obținerea unor informații precise cu privire la caracteristicile materialelor de construcție, cu accent pe stratul sau straturile care compun acoperișul.
Procesul de pahometrie poate implica utilizarea unor echipamente specializate, cum ar fi instrumente cu ultrasunete sau echipamente cu radar cu unde electromagnetice. Aceste dispozitive pot evalua grosimea materialelor fără a necesita demontarea sau deteriorarea acoperișului.
Prin pahometrie, experții noștri tehnici autorizați pot determina grosimea și densitatea stratului de susținere al acoperișului, identificând astfel eventualele variații sau deficiențe structurale. Această informație este crucială în evaluarea capacității acoperișului de a suporta greutatea adițională a panourilor fotovoltaice. Dacă stratul de susținere nu este suficient de gros sau rezistent, se pot propune soluții de consolidare pentru a asigura stabilitatea și siguranța întregului sistem fotovoltaic.
În primă fază expertul tehnic va solicita documente precum măsurători cadastrale, schițe și planuri de amplasament, informații despre clădire, actul de proprietate. În funcție de situația particulară a proprietății expertul va merge dincolo de acestea, solicitând și alte documente sau efectuând analize mai detaliate cu instrumente de ultimă generație cum sunt dronele sau pahometria în laborator.
Mulți proprietari români accesează fonduri de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Totuși expertiza tehnică este necesare și pentru cei care instalează panouri fără fonduri, fiind la fel de importantă în ambele cazuri.
Prin urmare, expertiza tehnică este pasul esențial pentru a transforma acoperișurile în surse durabile de energie solară, fie că instalezi panouri fotovoltaice cu fonduri de la stat sau cu fonduri proprii. Un raport de expertiză tehnică MLPAT nu numai că adaugă o valoare semnificativă instalației tale, dar te protejează și de eventualele riscuri legate de rezistența acoperișului. Investiția în expertiză tehnica nu este doar o măsură de conformitate cu cerințele legale, mai multă birocrație sau încă un mod prin care statul îți ia banii, ci o asigurare pentru un viitor sustenabil și sigur.
Rețeaua națională de experți autorizați Romaniabook.ro te poate ajuta cu expertiză tehnică pentru instalare panouri fotovoltaice peste tot în țară, la cele mai competitive prețuri de pe piață. Sună chiar acum la 0726.626.170 sau fă o cerere de ofertă aici.
Nici un comentariu