Obține 5000 de euro de la stat pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare
Expertize autorizateCertificat energetic

Obține 5000 de euro de la stat pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare

După programul „Casa Verde” pe care mulți români fie îl vânează, fie l-au accesat deja, un nou program de finanțare cu fonduri nerambursabile pentru panouri fotovoltaice a fost lansat în România. Se numește REPower EU 2024 și oferă consumatorilor români vouchere în valoare de 5000 de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și de baterii de stocare a energiei, în funcție de anumite criterii specifice de eligibilitate.

În continuare, vorbim despre etapele acestui nou program, actele necesare pentru înscriere și criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinești pentru accesarea fondurilor.

 

Programul de finanțare REPower EU 2024 – Etape

Noul program se numește REPower EU 2024 face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar scopul lui este să ajute românii să devină independenți energetic prin folosirea energiei regenerabile, adică a panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare.

Acesta se va desfășura în două etape, după cum urmează:

  • Etapa 1, Componenta 1: sunt eligibili consumatorii vulnerabili, adică cei care nu au montat un sistem de panouri fotovoltaice până în acest moment.

Conform Ordinului nr. 6561 din 15.10.2024 al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin „consumator vulnerabil” înțelegem următoarele: 

 

  • Etapa 1, Componenta 2: sunt eligibili consumatorii care au deja panouri fotovoltaice de minim 3 kW montate, dar nu au și baterii de stocare. Aceștia pot obține fonduri doar pentru baterii de stocare de minim 5 kW.

 

  • Etapa 2: este destinată populației generale care nu are montat niciun sistem (nici panouri, nici baterii) și care își doresc să instaleze atât panouri de minim 3kW, cât și baterii de minim 5 kW.

 

Acte necesare și criterii de eligibilitate

 Actele necesare pentru înscrierea în programul de finanțare sunt următoarele:

  • Cartea de identitate (buletin) al proprietarului solicitant, unde adresa de domiciliu coincide cu adresa clădirii pentru care se solicită instalarea de panouri fotovoltaice.
  • Extras de carte funciară pe numele beneficiarului final, nu mai vechi de 60 de zile calendaristice la data depunerii dosarului.
  • Certificat de performanță energetică al clădirii unde se dorește instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, nu mai vechi de 01 Februarie 2022.
  • Un document emis de Direcția Județeană pentru Cultură (valabil doar pentru Etapa 1 – Componenta 1 și Etapa 2) din județul de domiciliu din care să reiasă că respectiva clădire nu este clasată sau în curs de clasare ca monument istoric, nu e aflată în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național sau local și că nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice sau într-o zonă construită protejată prin lege.
  • Orice alte documente considerate a fi necesare. Spre exemplu, pentru etapa 1, componenta 1 și etapa 2, s-ar putea solicita o expertiză tehnică MLPAT pentru instalarea panourilor pe acoperiș.

 

Certificatul de performanta energetica va stabili clasa energetica a cladirii auditate (de la clasa A care este cea mai eficienta si pana la clasa G, cea mai putin eficienta) si nota energetica care se situeaza intre 1 si 100, unde 100 este nota maxima.

De eliberarea certificatului de performanță energetică pentru obținerea fondurilor nerambursabile se va ocupa doar un auditor energetic certificat și acreditat, cum sunt cei din echipa Romaniabook.ro.

Pentru a putea să auditeze corect construcția și să elibereze certificatul energetic conform cu realitate, auditorul specializat îți va solicita mai multe documente, printre care:

  • Actul de proprietate
  • Cartea tehnică a construcției
  • Documentația cadastrală sau releveul casei
  • Planul de amplasament al construcției
  • Planurile de structură ale clădirii
  • Planurile și descrierea instalațiilor de încălzire, răcire, sanitare, gaze, electrice ale clădirii

De asemenea, auditorul energetic ar putea să îți ceară și alte informații, precum:

  • Materiale din care este făcută casa / apartamentul
  • Data finalizării construcției
  • Data PIF (punere în funcțiune). Dacă nu se cunoaște, poate fi aflat din Certificatul Fiscal care se eliberează de la Primăria localității pe raza căreia este amplasat imobilul.
  • Planurile imobilului cu precizarea orientării cardinale
  • Numărul de utilizatori
  • Date cu privire la consumurile lunare de apa calda si cele anuale de energie pentru încălzirea imobilului.

Este important să știi că certificatul energetic este valabil 10 ani de la data emiterii. Totuși, pentru a putea aplica la acest program de finanțare, ai nevoie ca Certificatul energetic să nu fie mai vechi de luna Februarie 2022. Prin urmare, cel mai probabil va trebui refăcut.

 

Expertiza tehnică MLPAT pentru panouri fotovoltaice

În cazul în care nu ai deja panourile fotovoltaice instalate, s-ar putea să ți se solicite și expertiza tehnică MLPAT pentru obținerea celor 5000 de euro. Și asta pentru că, o condiție elementară pentru instalarea panourilor pe acoperișurile caselor este că acestea nu trebuie să afecteze structura de rezistență a construcției.

Este, deci, nevoie să fie făcută o verificare a structurii de rezistență, pentru a ne asigura că acoperișul construcție pe care se dorește montarea de panouri fotovoltaice este sigur și poate suporta greutatea echipamentului ce va fi instalat.

Această expertiză tehnică este realizată de un inginer autorizat, cum sunt cei din echipa Romaniabook.ro, care vine și verifică aspectele structurale, constructive și de calitate ale construcției pe care vrei să amplasezi instalația de panouri fotovoltaice. La finalul analizei, expertul tehnic va realiza un raport de expertiză tehnică în care va nota informațiile despre starea actuală a clădirii și a acoperișului, problemele identificate (dacă este cazul) și recomandări clare pentru remedierea acestor eventuale probleme identificate, pentru a putea merge mai departe cu instalarea panourilor.

 

Alte criterii de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinești

  • Trebuie să deții dreptul de proprietate privată asupra terenului și/sau clădirii la momentul la care depune cererea de finanțare.
  • Imobilul (casă și teren) trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții la momentul depunerii dosarului
  • Imobilul (casă și teren) nu trebuie să facă obiectul unor litigii, revendicări sau exproprieri pentru cauze de utilitate publică.
  • Dacă există mai mulți proprietari pe clădirea și terenul unde vrei să instalezi panouri cu fonduri, tu (cel care solicită fondurile) trebuie să deții minim 50% din suprafața utilă a casei și minim 50% din suprafața terenului. De asemenea, toți proprietarii trebuie să fie de acord cu instalarea panourilor și a bateriilor.
  • Dacă asupra proprietății pentru care se solicită fonduri a fost instituită ipoteca, atunci trebuie să adaugi la acte și contractul de ipotecă imobiliară cu banca și ultima dovadă a îndeplinirii obligațiilor de plată, nu mai veche de 60 de zile

 

 Cum te înscrii în program?

 În primă fază va fi nevoie să alegi un instalator, adică firma care se va ocupa de instalarea sistemului de panouri fotovoltaice și a sistemului de stocare a energiei.

Lista finală cu instalatori eligibili va fi afișată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până pe 29 noiembrie 2024.

După ce ai ales instalatorul, acesta va verifica dacă ești eligibil (pe baza documentelor pe care le-am pus mai sus), apoi vei putea semna un contract comercial cu acesta pentru instalarea panourilor.

Odată deschisă perioada înscrierilor, cel mai probabil începând cu data de 2 decembrie 2024, instalatorul este cel care va depune dosarul tău pentru obținerea fondurilor.

Urmează mai apoi implementarea proiectului, adică instalarea efectivă a panourilor, care trebuie să fie gata până pe 30 septembrie 2025.

 

Echipa Romaniabook.ro te ajută să devii independent financiar

În rețeaua noastră națională se regăsesc top 10 experți în auditare și certificare energetică, expertiză tehnică MLPAT, cadastru și intabulare și alte servicii conexe.

Putem, deci, să-ți facem mai ușor drumul spre independență energetică, ajutându-te cu eliberarea certificatului energetic (chiar și în 24 de ore de la solicitare dacă ne pui la dispoziție toate documentele și informațiile), cu expertiză tehnică dacă este nevoie și multe altele.

Ne poți suna la 0726.62.61.70  sau ne poți scrie aici https://www.romaniabook.ro/contact/.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles