Peste 20.000 de euro de la stat pentru renovarea energetică a casei tale – Expertiză tehnică obligatorie
Expertize autorizate

Peste 20.000 de euro de la stat pentru renovarea energetică a casei tale – Expertiză tehnică obligatorie

Finalul de an vine cu vești bune, mai ales pentru consumatorii vulnerabili de energie din România.

Prin programul RePowerEU românii pot obține peste 20.000 de euro fonduri nerambursabile de la stat, bani care pot fi folosiți pentru renovarea energetică a locuințelor și pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Eligibili sunt consumatorii vulnerabili de energie, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și care urmează procedura de aplicare pentru fonduri, iar expertiza tehnică este unul dintre documentele obligatorii pentru dosar.

Dar ce înseamnă consumator de energie vulnerabil în România și care sunt criteriile de eligibilitate? Mai ai timp să aplici și până când se depun dosarele? În ce constă expertiza tehnică și de ce alte acte mai ai nevoie pentru a obține cei 20.200 de euro sub formă de vouchere de la stat?

Răspundem la toate aceste întrebări în cele ce urmează!

 

Despre Programul RePowerEU pe scurt…

 Programul RePowerEU este o inițiativă parte din Planul Național de Redresare și Reziliență care își propune să eficientizeze energetic gospodăriile din România și pune la bătaie o sumă considerabilă de bani care se traduce în peste 20.000 de euro pentru fiecare aplicant, sub formă de vouchere.

Eficiența energetică presupune reducerea cât mai mult a consumului de energie folosit, spre exemplu, pentru încălzirea locuinței iarna sau pentru răcirea ei vara și nu numai.

Din acest motiv, fondurile nerambursabile sunt dedicate în două direcții:

  1. Renovarea construcțiilor existente, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate
  2. Instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru eficientizare energetică.

Mai exact, voucherele pe care le poți obține sunt următoarele:

  • Voucher renovare energetică: 14.000 de euro / 672 lei
  • Voucher sistem fotovoltaic: 5000 euro / 24.883 lei
  • Voucher expertiză tehnică: 700 euro / 3484 lei
  • Voucher audit energetic: 300 euro / 1493 lei
  • Voucher certificat energetic inițial (înainte de renovare): 100 euro / 498 lei
  • Voucher certificat energetic final (după de renovare):100 euro / 498 lei

 

Totalul voucherelor pe care le poate obține un consumator vulnerabil este, deci, de 20.200 de euro adică 100.528 lei.

Când spunem „renovare energetică” ne referim la:

  • Izolarea termică a pereților exteriori și a fațadei clădirii, inclusiv lucrări de finanțare.
  • Înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși.
  • Izolarea termică a acoperișului și/sau a planșeului

 

Cine este consumatorul vulnerabil și criterii de eligibilitate

Conform legii, consumatorul de energie vulnerabil este persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile întocmită la nivelul POAD din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe lângă faptul că trebuie să fii considerat “vulnerabil”, mai trebuie să îndeplinești următoarele criterii de eligibilitate:

  • Să fii proprietarul de drept al clădirii care se dorește a fi renovată.
  • Clădirea trebuie să fie liberă de orice sarcini sau interdicții, de orice litigii, revendicări sau proceduri de expropiere pentru cauză de utilitate publică.
  • Dacă există mai mulți proprietari, cel care solicită trebuie să dețină minim 50% din suprafața utilă a clădirii, iar toți proprietarii trebuie să fie de acord cu renovarea acesteia.
  • Dacă faci lucrări pentru consolidarea clădirii la risc seismic, acestea trebuie să fie finalizate în momentul în care soliciți fondurile.
  • Mai mult, clădirea pentru care ceri fondurile nerambursabile trebuie să aibă o suprafață utilă de cel puțin 40 mp și cel mult 100 mp.
  • Clădirea nu trebuie să fie clasată sau în curs de clasare ca monument istoric și nu trebuie să fie inclusă în patrimoniul cultural local, național sau mondial.
  • Clădirea nu trebuie să fie amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau în zone construite protejate.
  • Clădirea nu trebuie să fie clasată în clasa I sau clasa II de risc seismic și nici nu trebuie să aibă lucrări de consolidare a rezistenței seismice în curs de execuție la momentul depunerii proiectului.

 

Acte necesare pentru depunere proiect

Ca să aplici pentru obținerea acestor fonduri de peste 20.000 de euro, va trebui să pregătești următoarele acte:

  • Carte de identitate (buletin):  trebuie să ai domiciliul în România, iar adresa din buletin trebuie să fie aceeași cu adresa pentru care se solicită fondurile
  • Extras de carte funciară (nu mai vechi de 60 de zile) sau orice alt document care atestă dreptul la proprietate
  • Expertiză tehnică pentru evaluarea clasei de risc seismic a clădirii
  • Audit energetic
  • Certificat de performanță energetică inițial (înainte de renovare)
  • Certificat de performanță energetică final (după renovare)

 

Expertiza tehnică pentru risc seismic

Raportul de expertiză tehnică este unul obligatoriu pentru obținerea celor peste 20.000 de euro fonduri nerambursabile, având ca scop evaluarea seismică a clădirii pentru a stabili în ce clasă de risc seismic se încadrează aceasta.

Această expertiză tehnică este realizată de un expert autorizat care va face o verificare tehnică a clădirii la acțiuni seismice și va elabora un raport care conține o sinteză a procesului de evaluare seismică a clădirii, furnizând informații care fundamentează decizia de încadrare a construcției în clasa de risc seismic.

Capitolul “Concluzii” al Raportului de Expertiză tehnică trebuie, deci, să cuprindă:

  • Clasa de risc seismic în care este încadrată clădirea, care nu trebuie să fie clasa I (risc de prăbușire la cutremur) sau clasa II (risc de avariere gravă la cutremur)
  • Faptul că nu sunt necesare lucrări de intervenție structurale pentru realizarea lucrărilor de eficiență energetică propuse (adică pentru renovare și instalare de panouri fotovoltaice.
  • Dacă se fac lucrări de consolidare, acestea trebuie să fie finalizate până la depunerea proiectului.
  • Suprafața utilă a clădirii, care să nu fie mai mică de 40 mp și mai mare de 100 mp.

 

Cum aplici pentru fondurile europene nerambursabile de renovare energetică și panouri fotovoltaice?

Este important să știi că nu tu ești cel care va depune dosarul pentru obținerea fondurilor, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la programul “Casa Verde”, ci operatorul economic autorizat care se va ocupa de implementarea proiectului.

Mai exact, procedura de aplicare este următoarea:

  1. Înrolarea operatorilor economici: Cererea și dosarul cu acte pentru obținerea fondurilor nu va fi depusă de tine, beneficiarul, ci de o firmă specializată în renovări energetice și instalarea de panouri fotovoltaice. Termenul de înscriere al acestor firme în program a fost de 15 noiembrie 2024, iar lista finală cu firmele autorizate va fi publicată până cel târziu 29 noiembrie 2024 pe https://proiecte.pnrr.gov.ro. De pe aceasta listă îți alegi o firmă cu care mergi mai departe.
  1. Semnarea contractului comercial: începând cu data de 2 decembrie 2024 vei putea semna un contract comercial cu o firma care s-a înscris în etapa anterioară și care se va ocupa atât de depunerea dosarului, cât și de implementarea proiectului de renovare și instalare de panouri fotovoltaice pentru casa ta. Firma aleasă va verifica eligibilitatea ta pentru proiect, iar dacă totul este în regulă, va trece la pasul următor.

 

  1. Depunerea proiectelor: începând cu data de 2 decembrie 2024 și până pe 3 februarie 2025 se vor putea depune proiecte. În această etapă tu ai pus la dispoziția firmei cu care ai încheiat contractul comercial toate actele necesare pentru dosar, urmând ca firma să depună dosarul tău pentru a primi finanțarea.

 

  1. Implementarea proiectelor: renovarea efectivă a casei tale, dacă proiectul tău a fost selectat (în funcție de criteriile de eligibilitate pe care le-am trecut mai jos) trebuie să aibă loc până pe 31 august 2026.

 

Romaniabook.ro., experți în expertize tehnice și nu numai

Ca orice proces pentru obținerea de fonduri europene, nici acesta nu este unul ușor. E nevoie să îndeplinești multe condiții, să strângi acte și să cauți firme autorizate.

Totuși, dacă ești eligibil și vrei să profiți de această oportunitate, noi îți putem fi alături, atât cu consultanță, cât și cu expertize tehnice, cadastru și intabulare și multe alte servicii din sfera construcțiilor.

Sună-ne chiar acum la 0726.62.61.70 și hai să-ți renovăm energetic casa, cu bani de la stat!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles