VERIFICAREA EVALUĂRII DE BUNURI ANEVAR – DREPTUL TĂU LA CORECTITUDINE
Evaluare ANEVAR

VERIFICAREA EVALUĂRII DE BUNURI ANEVAR – DREPTUL TĂU LA CORECTITUDINE

Scopul unei evaluării de bunuri este să stabilească valoarea reală a bunului sau bunurilor pe care tu le ai în proprietate și să te ajute să plătești impozite corect, să vinzi la prețul corect, să obții un credit corect și așa mai departe. Acest lucru se aplică indiferent de bunul despre care vorbim, de la evaluări imobiliare, la evaluări auto, evaluări echipamente industriale, evaluări de afaceri și așa mai departe.

Atunci când, în urma unei evaluări de bunuri, nu ești pe deplin mulțumit de valoarea stabilită în raportul de evaluare sau vrei să te asiguri că evaluarea a fost făcută cu adevărat corect și reflectă întocmai valoarea bunului tău, ai dreptul la corectitudine. Acest drept se materializează prin verificarea evaluării, un proces menit să te ajute, să te protejeze de erorile evaluării și să îți mențină bunurile și investițiile în siguranță.

În ce constă mai exact această verificare, cine o face și cum te poate ajuta să nu plătești mai mult decât face sau să nu vinzi la preț mai mic decât trebuie? Despre toate acestea vorbim în continuare!

Ce este verificarea evaluării ANEVAR și cine o face?

În România, ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) este organismul care reglementează și supraveghează activitatea evaluatorilor autorizați. Evaluatorii autorizați ANEVAR sunt responsabili de evaluarea și stabilirea valorilor corecte ale bunurilor, inclusiv a proprietăților imobiliare, pentru diverse scopuri, precum tranzacții imobiliare, asigurări, impozite, litigii și așa mai departe.

Dacă ești nemulțumit de rezultatele unei evaluări efectuate de un evaluator ANEVAR, ai dreptul să soliciți o verificare a evaluării. Acest proces se numește „verificare a evaluării” sau „contraraport de evaluare”.

Prin verificarea evaluării un alt evaluator autorizat ANEVAR în Verificarea Evaluării (VE), diferit de cel care a făcut raportul inițial de evaluare, va examina documentele și informațiile referitoare la evaluarea inițială și va face o proprie evaluare a bunului respectiv. În final, el va întocmi un raport suplimentar, care poate să confirme sau să respingă concluziile evaluării inițiale.

De reținut:

  • NU toți evaluatorii ANEVAR pot face verificări ale evaluării de bunuri. Cine face evaluarea trebuie să aibă o acreditare suplimentară în Verificarea Evaluării (VE)
  • Persoana care îți face verificarea evaluării NU este aceeași cu persoana care a făcut evaluarea.
  • E dreptul tău să ceri verificarea evaluării oricând.
  • Verificarea evaluării se poate face pentru toate categoriile de bunuri mobile sau imobile.
  • Verificarea evaluării NU are ca scop să critice sau să contrazică evaluarea inițială și nici nu spune că evaluarea inițială a fost din start greșită. Este doar o metodă prin care te asiguri sau reasiguri că raportul de evaluare inițial este obiectiv și corect!

 Motive pentru care ai putea să ceri o verificare a evaluării

Poți să ceri o verificare a evaluării în mai multe situații, printre care:

  • Nu înțelegi pe deplin raportul de evaluare sau nu ești de acord cu concluziile evaluatorului inițial;
  • Ai suspiciuni legate de erori sau omisiuni de informații în raportul de evaluare;
  • Există o diferență clară și neacceptabilă pentru tine între valoarea bunului estimată de evaluator și așteptările tale.

 

Cum se desfășoară Verificarea Evaluării?

După ce ai găsit un evaluator ANEVAR acreditat VE (Verificarea Evaluării), acesta va urma o serie de pași atenți pentru a determina corectitudinea raportului de evaluare inițial. În funcție de complexitatea proiectului și de bunul evaluat, procesul poate decurge cam așa:

  • Documentație: evaluatorul care se va ocupa de verificarea evaluării îți va solicita o serie de documente precum raportul de evaluare inițial, documentația bunului evaluat (acte de proprietate, planuri, fotografii, etc.) și alte documente și date relevante.
  • Vizite / evaluare fizică a bunului evaluat: Evaluatorul verificator va efectua o vizită la bunul evaluat pentru a-l evalua independent. Acest pas implică o inspecție atentă a proprietății sau a bunului și poate include măsurători, fotografii și documentarea condiției fizice a bunului.
  • Analiza datelor și metodelor utilizate: Evaluatorul verificator va analiza raportul de evaluare inițial și va evalua metodele, datele și informațiile folosite pentru a ajunge la valoarea estimată. El va verifica dacă evaluatorul inițial a respectat standardele profesionale și procedurile adecvate pentru evaluare, reglementate de ANEVAR.
  • Un nou raport de evaluare: pupă analizarea datelor și vizitarea bunului, evaluatorul autorizat în verificarea evaluării va efectua propria evaluare independentă. Acesta va utiliza propriile metode și criterii pentru a estima valoarea bunului. Raportul său de evaluare va conține o descriere detaliată a metodelor folosite, a datelor utilizate și a concluziilor sale.
  • Compararea rezultatelor: Evaluatorul verificator va compara rezultatele evaluării sale cu cele din raportul de evaluare inițial. El va identifica orice discrepanțe semnificative și va explica motivele pentru care a ajuns la concluzii diferite, dacă este cazul.
  • Emiterea raportului de verificare a evaluării: Evaluatorul verificator va furniza un raport scris care să conțină rezultatele verificării evaluării inițiale, inclusiv valoarea estimată de el însuși. Acest raport îți va fi transmis ție ca și proprietar al bunului și poate fi utilizat în negocieri sau în alte scopuri legale.

 

Romaniabook.ro îți protejează dreptul la corectitudine

De mai bine de 20 ani protejăm dreptul la corectitudine al miilor de clienți cu care am colaborat peste tot în țară.

Romaniabook.ro este o rețea națională de evaluatori autorizați și acreditați în toate tipurile de evaluări de bunuri și în Verificarea Evaluării, gata să te ajute să ai o imagine clară, corectă și obiectivă asupra valorii bunurilor tale, indiferent de natura lor.

Am adunat aici câteva lucrări semnificative din portofoliul nostru extins de evaluări și verificări de evaluare, pe care te invităm să le explorezi!

Dacă vrei să fii sigur că evaluarea bunului tău este cu adevărat corectă și obiectivă, sună la 0726.62.61.70 sau contactează-ne AICI.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles