Ai nevoie de studiu geotehnic? Trebuie să știi aceste lucruri despre el!
autorizație de construire

Ai nevoie de studiu geotehnic? Trebuie să știi aceste lucruri despre el!

Primim multe solicitări în ultima perioadă pentru realizarea de studii geotehnice. Și nu e că nu ne place să le realizăm. Problema este că mulți proprietari români care doresc să construiască sunt informați greșit despre momentul în care trebuie realizat acest studiu geotehnic, ca să le fie cu adevărat util.

 

Până la urmă, nimeni nu vrea să-și piardă timpul și să arunce banii pe documentație nefolositoare, nu-i așa?

 

Nici noi nu ne dorim asta pentru tine.

 

De aceea, în continuare, vom puncta câteva aspecte cheie despre studiul geotehnic pe care trebuie neapărat să le știi înainte să începi să soliciți oferte încolo și-ncoace.

 

Îți vom explica în ce constă acest studiu geotehnic, de ce îl facem și, cel mai important, care este momentul în care ai nevoie de el, pe parcursul unui proiect de construcție! Așadar, dacă vrei să construiești și tu o casă de la zero (sau o anexă sau orice altă construcție), citește în continuare!

 

Ce este studiul geotehnic și de ce îl facem?

 

Studiul geotehnic este, practic, un proces complex prin care experții noștri evaluează caracteristicile geotehnice ale unui teren, ajutându-ne să determinăm cum pot influența tipul de sol, rocile și apa subterană stabilitatea unei viitoare construcții pe acel teren.

 

Spre exemplu, studiul geotehnic ne ajută să evaluăm riscul de alunecări de teren, dezintegrarea solului, eroziunea sau inundațiile. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru a determina capacitatea terenului de a suporta greutatea unei clădiri sau a altor structuri.

 

Când vrei să ridici o casă nouă pe un teren, este important să știi aceste caracteristici ale solului, ca să te asiguri că poți să construiești și că nu vei avea probleme grave pe viitor.

 

El se mai solicită și atunci când instalezi panouri fotovoltaice pe acoperiș, când se construiesc parcuri eoliene sau alte tipuri de clădiri cum ar fi depozite sau hale industriale.

 

Când îți trebuie studiul geotehnic pe parcursul unui proiect de construcție?

 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac românii care vor să construiască este faptul că solicită oferte și își fac studiu geotehnic înainte de eliberarea Certificatului de Urbanism.

 

Mai exact, de multe ori suntem sunați cu cereri de genul: „Mi-a cerut arhitectul să fac studiu geotehnic, ca să poată face designul clădirii.” Și poate că sunt arhitecți care cer asta ca să facă designul clădirii (adică cum va arăta ea).

 

Problema este că aceste solicitări vin înainte ca Certificatul de Urbanism să fie eliberat. De ce este aceasta o problemă?

 

Certificatul de urbanism este documentul care cuprinde lista completă de acte, documentații, avize și cerințe pe care trebuie să le îndeplinești ca să obții Autorizația de Construire. Printre aceste documentații se numără și studiul geotehnic.

 

Obții Certificatul de Urbanism de la Primărie și fără el nu este indicat să începi „proiectul”, pentru că nu știi exact care este acel proiect, adică de ce acte ai nevoie ca să obții autorizația de construire?

 

Dacă acest Certificat de Urbanism nu a fost încă eliberat, iar tu realizezi studiul geotehnic, pot să apară mai multe probleme, despre care vorbim în continuare.

 

Probleme care apar atunci când faci Studiu Geotehnic înainte de eliberarea Certificatului de Urbanism

 

Un studiu geotehnic are mai multe componente cheie.

 

El are un OBIECTIV, adică ce anume vrei să construiești pe terenul tău.

 

În Studiul Geotehnic acest obiectiv trebuie să fie identic cu denumirea exactă din Certificatul de Urbanism.

 

Spre exemplu, să spunem că vrei să construiești o casă P+1E. Și ne soliciți studiu geotehnic pentru acest obiectiv, înainte ca Certificatul de urbanism să fi fost eliberat.

 

Noi, ca experți în studiu geotehnic, îți putem face acest studiu și putem trece la obiectiv ce ne-ai spus tu – construire casă P+1E.

 

Problema este că, de multe ori, pe Certificatul de Urbanism denumirea obiectivului este scrisă mult mai complex, de exemplu: „construire casă P+1E, împrejmuire, branșamente utilități, etc.”

 

Dacă obiectivul pe care noi l-am trecut în studiul geotehnic nu este identic cu cel de pe Certificatul de Urbanism, acest studiu geotehnic nu mai este valabil și trebuie refăcut.

 

Ce înseamnă asta? Că ai plătit degeaba și că va fi nevoie să o iei de la zero!

 

De asemenea, în studiul geotehnic noi trebuie să trecem adresa exactă și numele beneficiarului, pe care le luăm din documentația cadastrală pe care tu le-ai depus (sau trebuia să le fi depus) pentru eliberarea Certificatului de Urbanism.

 

Orice neconformitate sau nepotrivire între certificatul de urbanism și studiul geotehnic făcut înainte de eliberarea certificatului, duce la invalidarea studiului. Asta înseamnă că trebuie să îl refaci și să plătești suplimentar.

 

Ce îți recomandăm noi în legătură cu studiul geotehnic?

 

E bine să știi că un arhitect sau proiectant nu poate să proiecteze structura unei construcții fără să știe normele de urbanism, adică fără să aibă Certificatul de Urbanism.

 

Un arhitect ar putea să îți facă designul clădirii (adică să stabilească cum va arăta construcția).

 

Inginerul structurist este cel care se va ocupa de proiectarea structurii de rezistență a clădirii. Și ca să facă asta, are nevoie de Certificat de Urbanism.

 

Sfatul nostru este să urmezi pașii cronologic pentru construcția casei sau clădirii pe care vrei să o ridici:

 

  • Pasul 1: depune actele pe eliberarea Certificatului de Urbanism
  • Pasul 2: așteaptă eliberarea Certificatului de Urbanism
  • Pasul 3: Fă studiul geotehnic
  • Pasul 4: abia acum vorbește cu arhitect și proiectant / structurist pentru proiectarea casei tale.

 

Nu arunca banii pe fereastră încercând să economisești timp. E posibil să plătești mai mult din cauza asta, atât în ore, cât și în bani.

 

În echipa noastră găsești specialiști acreditați și cu experiență care să te ajute în toate aceste etape. Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi, oriunde ai fi în țară!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles