Am nevoie de autorizație pentru un gard? Dar pentru un foișor sau altă anexă gospodărească? Pot să îmi fac balcon la parter fără autorizație? Dacă vreau să schimb acoperișul am nevoie de autorizație? Dar dacă vreau să mansardez o casă?
Primim des astfel de întrebări de la clienții și urmăritorii noștri. Există totuși, în România, în 2024, construcții care pot fi realizate, legal, fără autorizație de construire și fără să stai cu grija amenzilor usturătoare care ar putea urma? Da, există. Despre care sunt acelea și în ce condiții se aplică legea, vorbim în continuare!
Ce poți să construiești în România în 2024, fără autorizație de construire?
Există, într-adevăr o serie de lucrări de construcții care pot fi realizate fără autorizație de construire.
Iată ce poți să construiești fără autorizație:
- Poți să construiești împrejmuiri noi, prin desființarea celor existente, dar numai cu respectarea reglementărilor legale.
- Poți să înlocuiești un acoperiș existent, doar dacă acoperișul nou are aceeași formă și dimensiune sau prin reconfigurare și înălțare cu maxim 0,50 m și numai dacă înălțimea la streașină și coamă se încadrează în înălțimea maximă admisă prin regulamentul de urbanism local.
- Poți să amenajezi mansarda în podurile existente, inclusiv pentru asigurarea circulațiilor verticale în locuințele unifamiliale, doar dacă nu se aduc modificări volumetriei de ansamblu a clădirii.
- Poți să închizi balconul apartamentului, dar doar dacă respecți reglementările legale privind fațadele clădirilor.
- Poți să construiești un garaj fără autorizație de construire.
- Poți să faci modificări de compartimentare sau remodelare ale pereților interiori nestructurali sau exteriori nestructurali, doar dacă nu se modifică dimensiunea casei și nu este afectată structura de rezistență a construcției.
- Poți să remodelezi fațada, doar dacă aceasta nu are un rol structural important.
- Poți să faci lucrări de reabilitare energetică (să izolezi) a anvelopei sau acoperișului pentru clădiri de locuit cu maxim 3 niveluri, doar dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia.
- Poți să faci modificări de compartimentare interioară nestructurală, ușor demontabilă, doar dacă folosești materiale ușoare, iar modificările nu afectează lungimea și gabaritul căilor de evacuare sau funcționarea instalațiilor de securitate la incendiu sau gradul de rezistență la foc al construcției.
- Poți să schimbi destinația unei construcții (de exemplu, din locuință în birou sau spațiu comercial), doar dacă nu e nevoie de lucrări de construire / desființare pentru care legea prevede necesitatea autorizației de construire.
- Poți să transformi un pod existent într-o mansardă locuibilă, inclusiv pentru asigurarea circulațiilor verticale în locuințele unifamiliale, doar dacă nu se aduc modificări volumetriei de ansamblu a clădirii.
- Poți să extinzi sau să schimbi destinația unor încăperi din casă sau apartament, pentru a amenaja grupuri sanitare sau camere tehnice care nu depășesc 25 mp și doar dacă nu este afectată structura de rezistență a construcției.
- Poți construi un gard fără autorizație, doar dacă acesta nu are fundație. Dacă gardul pe care vrei să îl construiești are doar stâlpi înfipți în pământ, care pot fi mutați ușor, poți să faci asta fără autorizație. De asemenea, poți să construiești fără autorizație un gard fără fundație continuă, cu stâlpi fixați pe structuri solide, nu mai adânci de 0,5 m.
- Poți să repari sau să refaci un gard cu fundație fără autorizație de construire, dacă păstrezi aceeași structură de rezistență și același stil arhitectural aprobat inițial.
!!! Totuși, fiecare dintre lucrările de mai jos trebuie realizate CU RESPECTAREA REGLEMENTĂRILOR URBANISTICE APLICABILE. Asta înseamnă că există cerințe speciale de care trebuie să ții cont, chiar dacă nu-ți mai pierzi vremea cu alergatul după acte pentru obținerea autorizației de construire. În plus, toate modificările interioare și exterioare (extinderi, recompartimentări, modificări, etc.) care sunt permise fără autorizație sunt nestructurale, adică nu afectează deloc structura de rezistență a construcției.
Poți construi o anexă gospodărească fără autorizație?
Când spunem anexă gospodărească ne referim la foișoare, bucătării de vară, spații destinate depozitării diverselor materiale sau produse, magazii și așa mai departe.
Există anumite condiții în care poți să construiești o anexă sau un foișor fără autorizație de construire:
- Anexa construită nu trebuie să aibă fundație
- Anexa nu trebuie să aibă pereți
- Este construită pe spațiul privat
- Nu aduce inconveniențe vecinilor
- Nu afectează spațiul public limitrof
- Nu afectează rețelele publice de apă, canalizare și electricitate
În mediul rural, poți construi și anexe gospodărești închise, pe placă turnată, fără autorizație de construire, dacă:
- Nu aduci prejudicii vecinilor
- Construiești la o distanță de minim 1 metru de limita proprietății
- Ai notificat prealabil Primăria de pe raza localității în care vrei să ridici anexa.
Construire case fără autorizație în mediul rural
Pentru că birocrația necesară pentru obținerea autorizației de construire este atât de greu de suportat și aplicat, vestea că putem construi case fără autorizație în sate (în mediul rural) le-a picat foarte bine proprietarilor români.
Există însă anumite condiții și pentru aceste construcții fără autorizație:
- Casa sau anexa construită fără autorizație trebuie să fie la țară / în mediul rural
- Casa trebuie să aibă doar parter (nu și etaj sau subsol)
- Suprafața maximă admisă pentru o casă construită fără autorizație de construire este de 150 mp.
- Înălțimea maximă a casei nu trebuie să depășească 8 metri
- Construcția trebuie să respecte regulamentul de urbanism aplicabil zonei și specificul local dacă este cazul.
- Este necesar proiect tehnic legal pentru construcție (poate fi realizat de un specialist propriu sau pus la dispoziție de autoritățile locale)
- Lucrările trebuie să respecte cerințele și standardele legale în construcții.
- Construcția se poate face doar în intravilan.
- Casa trebuie să fie construită în afara zonelor protejate sau a zonelor de protecție a monumentelor istorice
- Casa trebuie să fie construită cu materiale tradiționale, cum ar fi lemn, piatră sau cărămidă.
- Casa construită fără autorizație trebuie proiectată și construită în conformitate cu standardele de siguranță și de mediu.
Pentru a construi o astfel de casă în mediul rural, pe lângă a ține cont de condițiile de mai sus, tot ce trebuie să faci este să trimiți o notificare Primăriei de pe raza localității unde vrei să construiești și să aștepți să treacă cel puțin 15 zile din momentul în care ai trimis notificarea și până începi lucrările de construcție.
Notificarea se trimite și în cazul în care vrei să închizi un balcon la bloc, vrei să construiești un garaj sau vrei să faci orice alte lucrări care nu necesită autorizație de construire.
Pentru ce construcții ai nevoie de autorizație de construire?
Și dacă tot am făcut lista de construcții fără autorizație, îți punem mai jos și categoriile de construcții pentru care ai nevoie de autorizație:
- Case și alte tipuri de construcții cu fundație în mediul rural care depășesc 150 mp.
- Anexe gospodărești cu fundație și/sau racordate la utilități, indiferent de natura sau destinația lor (bucătării de vară, terase, foișoare, magazii, depozite, etc.)
- Orice tip de gard cu fundație.
- Orice modificare, extindere, mansardare, recompartimentare a unei case sau apartament care poate afecta structura de rezistență a construcției.
- Construirea unui balcon la parter sau etaj, indiferent că e deschis sau închis.
Recomandare echipei Romaniabook.ro
Deși lista de lucrări de construcții care se pot realiza fără autorizație de construire pare destul de lungă, este important ca întotdeauna să te asiguri că ești în legalitate cu proiectul tău.
Există multe cazuri specifice care sunt menționat doar vag în lege și care îți pot aduce probleme pe viitor dacă nu ești suficient de atent.
Spre exemplu, în 2024 nu mai ai nevoie de autorizație pentru a închide un balcon. Totuși, dacă la nivel local sunt reglementări stricte cu privire la conservarea fațadelor, este totuși posibil să ți se solicite o expertiză tehnică MLPAT pentru închidere balcon de la Primărie.
Pune pe foaie exact proiectul tău cu ajutorul unui specialist, inginer sau arhitect (în funcție de caz) și mergi la primărie pentru a te interesa cu privire la procedura necesară pentru a construi.
Echipa Romaniabook.ro te poate ajuta cu cea mai complexă gamă de servicii, peste tot în țară, de la documentație cadastrală, expertize tehnice, intrare în legalitate și până la obținerea documentației pentru autorizația de construire și consultanța gratuită, neprețuită pentru mulți proprietari aflați în impas. Contactează-ne dacă ai orice nelămuriri!
Nici un comentariu